"Aldrig en tråkig dag på jobbet"

81 år, men inga planer på att sluta jobba. Bert Starklint är entrévärd på Gröna Lund – och Parks and Resorts äldsta medarbetare.
– Men jag tar ett år i taget, det måste man göra i min ålder, säger Bert och skrattar.

När barnbarnen ville ha sommarjobb hjälpte Bert till med att reda på hur de skulle gå tillväga. Han gjorde det så grundligt att han till och med skickade in en ansökan till Gröna Lund som då sökte sommarjobbare. Dagen efter ringde telefonen, det var Gröna Lund som kallade till intervju.

– Jag var 75 år då, så ansökan var mest på skoj. Men jag gick dit och fick jobbet, säger Bert.

Under de kallare månaderna arbetar han extra på ett företag som säljer golvvärme. När Grönan slår upp portarna växlar han arbetsmiljö, och några funderingar på att sluta jobba har han aldrig haft.

– Regeringen säger ju att man ska jobba längre, jag gör bara som jag blir tillsagd, säger han skämtsamt.

Vad är bäst med att arbeta som entrévärd?

– Att från morgon till kväll träffa så många nya människor hela tiden. Det blir aldrig tråkigt, den ena dagen är aldrig den andra lik. Det är mycket man ska hålla reda på och förklara, allt från frågor om caféer och restauranger på Djurgården till vilken buss man ska ta till Silja-terminalen. Utöver alla funderingar som gästerna har om Gröna Lund då, förstås.

Får du några reaktioner på att du som 81-åring fortfarande arbetar?

– Faktiskt inte, vi är ganska många äldre som jobbar på Grönan numera, och min familj tycker bara det är roligt. Men de hade sina farhågor om att jag, som blir så yr, skulle jobba med karuseller. Men jag förklarade att själva åkandet inte ingick i mina arbetsuppgifter.

Varför ska man arbeta på Gröna Lund?

– För att det är det roligaste jobbet man kan ha som pensionär. Du får jobba tillsammans med en massa ungdomar och det är både kul och lärorikt. Trivs man också med att träffa folk och vara utomhus i ur och skur, så är arbetet som entrévärd helt perfekt.

Bert Starklint

Gröna Lund

Sitemap